5 grundbultar i uppfostran

KaosCo_sv_uppfostran

Dessa 5 punkter är grundläggande i hur vi uppfostrar våra barn som nu är 6 resp 8 år.

Vilka är dina “måsten” i barnuppfostran?

1. Villkora inte din kärlek

Oavsett vad barnen gör är det viktigt att de kan skilja på din orubbliga kärlek och deras handlingar. Och du måste inse att bara för att du älskar dem villkorslöst är det inte samma sak som att du accepterar deras agerande. Du kan, nej SKA säga nej, för deras bästa på sikt.

Jag säger ofta till mina barn att jag älskar dem – alltid, oavsett vad de gör. Särskilt när vi bråkat vilket vi gör ofta

2. Se barnen

Se dina barn i ögonen när de pratar, lyssna på vad de säger, var intresserad och ställ frågor. Ta dig tid och barnen kommer känna sig precis så värdefulla som de är: de är faktiskt det enda här i livet du glatt skulle offra ditt eget liv för…

Om vi vuxna pratar ber vi barnen vänta tills vi pratat klart. Sedan får de vår fulla uppmärksamhet. På förskolan lärde de sig ett knep, lägg handen på den du vill prata med och vänta. Funkar för både vuxna och barn.

3. Gör det du säger

Konsekvens – otroligt viktigt. Konsekvens handlar inte om “straff” när barnen inte gör det de borde. Det handlar om att de ska lära sig att de val vi gör har konsekvenser.

Ett utmärkt sätt att lära sig det är att du visar att det du säger är det du gör. Läsa en godnattsaga, spela ett spel, hämta tidigt på fritids, visa att du älskar dem när de gjort något dumt.

4. Låt barn vara barn

Barn av idag blir inte vuxna tidigare. De måste få tid att mogna, utvecklas och lära sig för att kunna bli vettiga vuxna.

Informationsflödet idag gör att våra barn har koll på saker tidigt och vi glömmer att den kloka varelse som står framför oss är ett barn.

Det är ditt ANSVAR att TA ansvar. Det är ditt jobb att ta beslut. Det ger barn en trygg miljö att utvecklas i.

5Slösa med närhet

Sitt nära i soffan. Kramas mycket. Håll handen. Ta alla tillfällen och njut – det finns ingen bättre medicin än närhet.

Det finns massor av vetenskapliga undersökningar som visar på alla positiva effekter av närhet. Min personliga erfarenhet är att barn som får  närhet blir tryggare.

 

Ha en underbar dag och krama dina nära och lära!

About Puk

Älskar att skriva, min familj och att planera. Är nyfiken på det mesta och ibland irriterande positiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *