Åkerströmskans vinglögg

glogg_akerstrom

I år har jag testat att göra en ny glögg och den är redan en favorit. Alla mina favoritrecept lägger jag på bloggen så de är enkla att hitta till nästa gång :-)

Receptet har jag fått av min fina kollega, som fått det av sina föräldrar, som fått det av… Ni fattar. Enligt en anteckning på receptet har det anor från 1870. Snajsigt! En annan fin detalj är att den är snabb och enkel att göra: blanda, låt stå över natten och värm upp.

Ingredienser

  • 4-5 bitar hel kanel
  • 20 st kryddnejlikor (ca 1,5 gram)
  • 1 rågad tsk kardemummakärnor
  • 0,5 pommeransskal
  • 1 liten bit ingefära (ca 1,5 cm, skalad)
  • 1 dl vodka eller renat
  • 1 flaska (billigt) rödvin
  • 2-3 dl socker
  • 1 rågad tsk vaniljsocker

Dag 1

  1. Bryt kanelen i mindre bitar, jag använder morteln.
  2. Använd morteln för att krossa kardemummakärnorna och kryddnejlikorna.
  3. Lägg kanel, krossad kryddnejlika, krossad kardemumma, pommeransskal, en liten bit skalad ingefära i en glasburk med lock tillsammans med spriten. Låt stå över natten.

Dag 2

  1. Sila bort kryddorna i ett finmaskigt metallfilter.
  2. Blanda sprit, socker och rödvin i en kastrull. Hur mycket socker du behöver beror på vilket vin du använder och vad du tycker är gott. Lägg i 2 dl och sedan smakar du innan du häller i lite till. Upprepa till du är nöjd :-)
  3. Låt sjuda, ej koka, en stund och rör runt ordentligt så sockret har löst upp ordentligt.

Servera varm med tex skållade mandlar och russin. Njut!

En mer klassisk glögg är dunderglöggen – den ska stå och jäsa i fyra veckor innan den är klar. Den är värd att vänta på men helt annorlunda än Åkerströmskans glögg.

 

Vad är ditt favoritrecept inför julen?

Ha en härlig vecka!

Kram,
Puk

About Puk

Älskar att skriva, min familj och att planera. Är nyfiken på det mesta och ibland irriterande positiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *