Framhäva eller dölja? 

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Hur står det till med kroppen och knoppen idag?

Nytt år och alla dessa nyårslöften om att gå ner i vikt… Strax innan jul pratade jag med en klok kvinna och nära vän som precis hade avslutat en 30-dagars utmaning på sitt gym som handlade om mat och träning.

Jag gillar inte dieter, bantning och sånt tjafs.

Anledningarna är många:

  • Samhällets utseendefixering är idag helt snedvriden
  • Fokus hamnar på snabba lösningar istället för problemet
  • Signalerna vi ger våra barn blir så fel
  • Det är omständigt och ofta dyrt
  • Det brukar ändå inte funka i längden
  • Kroppen mår inte bra av att vikten hoppar upp och ner

Men en diet kan ändå funka – OM du gör det av rätt anledning.

När min vän gick in på gymmet för att påbörja sin ”30 Day Challenge” fick hon frågan: hur många kilo vill du gå ner? Hon svarade: Jag struntar i hur mycket jag går ner i vikt, jag vill känna mig stark och pigg i kroppen. Coachen på gymmet suckade då djupt och sa: ”Gud vad skönt att höra!!! De flesta är fokuserade på vikten.”

Min vän och jag är helt överens – vikten är orelevant så länge kroppen och knoppen känns stark och pigg. Nästan alla är medvetna om att du ska stoppa in nyttig mat i som motsvarar det behov du har i relation till hur mycket du rör dig.

Problemet är att vi stoppar in

  1. fel mat
  2. för mycket mat och
  3. rör oss för lite

Min kropp är långt ifrån samhällets ideal men jag gillar den. Visst var brösten piggare, midjan smalare och huden slätare när jag var tjugo år men då uppskattade jag det inte. Idag är det så mycket annat som är viktigare än hur min kropp ser ut. Jag väljer att vara stolt över den för det finns inget snyggare än en kropp med självförtroende – oavsett hur den ser ut.

Jag äger ingen våg eftersom vikten är orelevant. Visst kan vikten vara en indikation på att de tre punkterna ovan är i obalans men jag har en annan måttstock: klär jag mig för att framhäva eller dölja min kropp? När jag börjar klä mig för att dölja så är det dags att fundera på om jag fortfarande känner mig stark och pigg.

Så nu undrar jag: hur mår din kropp och knopp idag?

Kram,
Puk

 

Hur gick 30-dagars utmaningen?

Min vän tränade 1 gång under månaden och det slank ner både glögg och pepparkakor men bristen på chips, mer sallad och medvetenhet om vad hon åt i relation till hur mycket hon rörde sig resulterade i viktminskning – första steget mot den pigga kropp som är målet.

About Puk

Älskar att skriva, min familj och att planera. Är nyfiken på det mesta och ibland irriterande positiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *