Gör egen glögg – Dunderglögg

20141010_glögg

Gillar du glögg? Det är dunderenkelt att göra egen!

Gör den idag och du kan smaka den lagom till förste advent!

Jag har gjort den några år nu och den blir en lika stor succé varje år!  Det mesta dricker vi upp själva, en del ger vi bort i fina flaskor och några flaskor sparar vi till året efter (minst lika god efter att ha stått till sig ett år!).

Receptet heter Dunderglögg och jag hittade det på Göteborgspostens hemsida

Ingredienser

  • 5 liter svagdricka
  • 5 skivade råa potatisar (skalade)
  • 1 paket färsk jäst (50 g) – jag har använt osötad
  • 1 påse hela nejlikor
  • 1 påse kardemummakärnor
  • 1 bit färsk ingefära, ca 5 cm – skalad, delad i mindre bitar
  • 1 kanelstång
  • 1-2 paket russin (250-500 g)
  • 2,5 kg socker

Gör så här

Blanda alla ingredienser i en väl rengjord 10-liters hink. Täck hinken med plastfolie som du gör små hål i (vi tog papperstejp runt). Låt stå i minst 3 veckor, gärna 6, i rumstemperatur (vår står i ett köksskåp). När den är klar tappar du upp den på flaskor med hjälp av en hävert. Du vill inte ha med bottensatsen så ta det nätt.

Glöggen serveras med fördel varm :-)

Bra att veta!

  • Eftersom glöggen står och jäser bildas alkohol – den är alltså inte alkoholfri.
  • Kryddor och russin ger smak – mängden är inte så noga. Russinen gör att det blir lite sött, ta mindre om du inte gillar det.
  • När satsen jäser så sprider sig en doft av glögg. Gillar du inte glöggdoften så ställ hinken där du inte känner doften.

Kan det bli enklare?!

Har du gjort egen glögg? Blev du nöjd?!

About Puk

Älskar att skriva, min familj och att planera. Är nyfiken på det mesta och ibland irriterande positiv.

One thought on “Gör egen glögg – Dunderglögg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *