Kaos&Co om reklam

Enligt lagen måste det när man marknadsför en produkt eller tjänst i bloggar och andra sociala medier tydligt framgå att det är reklam. Det är särskilt viktigt när det förekommer utanför annonsutrymmet, tex i inlägg på en blogg.

Frågor och svar om marknadsföring av produkter eller tjänster på Kaos&Co

Fråga:   Finns det reklam i denna blogg?
Svar:   Ja

Fråga:   Varför har ni reklam i bloggen?
Svar 1):   Vi har kostnader för bloggen. Vi betalar för domän och webbhotell.
Svar 2):   Vi lägger en hel del tid på de inlägg vi skriver. De flesta innehåller ej reklam. Det är trevligt att någon gång kunna köpa en kopp kaffe för pengar vi tjänat på bloggen när vi har planeringsmöte. Det är inte nödvändigt, men trevligt.

Fråga: Varför är inte alla länkar och tips på företag, produkter och tjänster märkta som reklam?
Svar: Det är när vi får ersättning för att skriva om en produkt eller tjänst som det ses som reklam/marknadsföring. Men när vi tipsar om något utan att få betalt så är det precis det – ett tips från mig till dig. Som när din kompis testar nåt och sen berättar för dig hur bra det var.

Fråga:   Vad är det för skillnad mellan adlink och ett sponsrat inlägg?
Svar:   Det är vi som väljer att lägga in en adlink i ett inlägg. Bakom ett sponsrat inlägg står ett företag som oftast har kontaktat oss. Vanligtvis är ersättningen högre för ett sponsrat inlägg eftersom det kräver mer arbete.

Fråga:   Hur kan jag lita på er när ni har reklam i bloggen?
Svar:   1) Vi skriver bara saker vi kan stå för, vi tror inte på oärlighet.   2) När ett inlägg innehåller reklam så står det i inlägget.

Olika typer av marknadsföring/reklam

Adlink

Adlink är en sponsrad länk till en hemsida eller en produkt. Om du klickar på länken och sedan köper något vi tipsat om får vi en liten andel. Ibland är det en fast summa och ibland är det %.

När vi har en sponsrad länk i ett inlägg står i en parantes efter länken. Exempel: “Du hittar strumporna här (adlink)”

Sponsrat inlägg

Det händer att vi blir kontaktade av företag som gillar vår blogg och de undrar om vi kan skriva om deras produkter mot ersättning. Om det är en produkt eller tjänst vi upplever har ett mervärde för bloggen så kanske vi tackar ja. Vi är ärliga när vi skriver om produkter och tjänster, skriver vi att vi gillar nåt så gör vi det. Ersättningen kan bestå av pengar, varor eller tjänster.

När vi har ett sponsrat inlägg står det i inlägget. Exempel: “Sponsrat innehåll”, “Sponsrat inlägg”, “Inlägget är sponsrat av XXX”

Annons

Syns tydligt att det är en annons. Placeras i ett annonsutrymme på sidan.

Frågor? 

Då är du välkommen att kontakta oss!